CBÜ Tıp Fakültesi Hematoloji Bölümü, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman İlhan ve CBÜ Tıp Fakültesi Hematoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmet Aydoğdu’nun konuşmacı olarak katıldığı “Multipl Miyelom’da Farkındalık” konulu bilimsel toplantı düzenledi.
Holiday Inn Hotel’de CBÜ Tıp Fakültesi öğrencilerinin katıldığı toplantıda, kan ve kemik iliğinde bozukluğa yol açan, böbrek bozukluğu ve kemiklerde kırılmalara neden olan bir hastalık olan Multipl Miyelom hastalığının teşhisi ve tedavisi tartışıldı.
Dünya’da ve Türkiye’de kansere karşı yeni uygulamaları gündeme taşımasıyla tanınan Geriatrik Hemotoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Osman İlhan, yeni kök hücre tedavileri ve Multipl Miyelom hastalığının tedavi yöntemleri hakkında önemli bilgiler aktardı.
KÖK HÜCRELER DÖNÜŞEBİLİYOR
Prof. Dr. Osman İlhan, İngiltere'den John B. Gurdon ile Japonya'dan Shinya Yamanaka'nın kök hücre çalışmalarının tıp dünyasında çığır açtığını söyledi.
Gurdon'ın bazı hücrelerin birden fazla kök hücreye, Yamanaka'nın ise normal bir hücrenin olgunlaşmamış bir hücreye dönüşebileceğini keşfettiğini belirten İlhan, 2000'li yılların başında embriyonik kök hücrelerin her türlü kök hücreye dönüşebileceğinin saptandığını anlattı. İlhan, ''Burada yapılan işlem, hücrenin çekirdeğinin içine dışarıdan genetik materyaller eklenerek olgunlaşmamış, ancak başka hücrelere dönüşebilecek hücreler elde edilmesidir. Bu çalışmanın ardından, kendi çocuğu da tip-1 diyabet olan Harvard Üniversitesi'nden Dr. Dougles Melton, Yamanaka'nın elde ettiği, IPS denilen (Yönlendirilmiş kök hücre) olgunlaşmamış kök hücreyi daha da ileriye götürdü. Melton, bu kök hücreyi değişik işlemlerden geçirerek harabiyetidiyabete neden olan, pankreastan insülin salgılatan beta hücresi elde etti. Bu da bize IPS'ler ile değişik organlara ait hücreler elde edileceğini ve yeni ilaç keşfi yapılabileceğini gösterdi” dedi.
TÜRKİYE'DEKİ DURUM
Türkiye'de de Sağlık Bakanlığı'nın kök hücre araştırma komisyonu kurarak bilim insanlarının bu alanda araştırma yapmasına imkan tanıdığını belirten İlhan, kalp-damar, diyabet, karaciğer, ince bağırsak ve kıkırdakla ilgili çalışmaların devam ettiğini söyledi. Prof. Dr. İlhan, bütün bu gelişmelerin, gelecekte kök hücre nakillerini umut haline getirdiğini vurgulayarak; “Sonuç olarak hücresel tedavi birçok hastalıkta 'Gelecektir' diyebiliriz. Organ yetmezliğinde, hormon eksikliğinde, kanserde, estetikte ya da bağışıklık sistemiyle ilgili hastalıklarda kök hücre tedavisi ilerde tam kür, yani tamamen iyileşme olanağı sağlayabilir. Dünya’da artık ‘Bireyselleşmiş tedavi’ kavramı ön plana çıkmıştır. Doğru hastada, doğru zamanda, doğru tedavi artık ön planda. Birçok ülke artık sağlık harcamalarını karşılamakta zorlanıyor. ABD'de ortaya atılan 'biyoekonomi' kavramı da zaten bu soruna yeni bir yaklaşım getiriyor” diye konuştu.
ŞARTLAR UYGUN, CBÜ’DE KURULMALI
Prof. Dr. İlhan, biyoekonomi ile birçok hastalıkta hücresel tedavi, aşı, monoklonal antikorla tedavi gibi yeni yaklaşımların benimsendiğini söyleyerek, Türkiye’de de bu uygulamalara başlanması gerektiğini belirtti.
İlhan, Türkiye’de şartların iyi olduğunu, bir çok üniversitenin teknolojik imkanlarının, potansiyelinin üst seviyelerde olduğunu ifade ederek, “CBÜ bünyesinde de Kök Hücre Nakli Merkezi kurulması için gayret ediyoruz. Böylece hastalar sağlıklarına kavuşmak için dış ülkelere gitmeyecek, şehir şehir dolaşmayacak. Yerinde, Manisa’da tedavi olacak. Hatta New York’dan, İstanbul’dan hasta gelecek. Manisa’da sağlık turizmi gelişecek” ifadelerini kullandı.